: startujemy : : nocna kuchnia : : multi-medialnie : : coctail towarzyski :

: newsy : : kontakt : : konkursy :

puby restauracje
kawiarnie kluby
pizzerie kawalerskie
dyskoteki bary
hotele online

www.nocnygdansk.pl/lokale.php?nrlok=106

Strefa Reklamy:




07-02-2007 | Portret: Keanu Reeves

Kochani, to Wy zdecydowaliście że w kolejnej odsłonie portretów jest Keanu Reeves!!

Keanu Charles Reeves (ur. 02-09-1964 w Bejrucie (Liban).
Jest zodiakalną Panną: ambitny, rozsądny, choć ma skłonność do bujania w obłokach. Jego drzewo genealogiczne sięga nie tylko różnych państw, ale i kontynentów.


Keanu Reeves to jeden z najlepiej opłacanych aktorów swojej generacji. Jednak zanim do tego doszło musiał przebyć bardzo długą drogę. Jego matka miała czterech mężów i każdy z nich miał zupełne różne zainteresowania i inaczej wyobrażał sobie wychowywanie dzieci. Z tego powodu młody Keanu bywał zarówno na koncertach rockowych jak i na letnich obozach dla młodzieży żydowskiej. Te doświadczenia później przydały mu się bardzo w pracy artystycznej. Kiedy jego matka wyszła po raz drugi za mąż cała rodzina przeprowadziła się do Kanady.
Krytycy docenili jego talent już po roli w sztuce Wolfboy w Toronto. Swoje pierwsze doświadczenia przed obiektywem kamery Reeves nabywał dzięki występom w niewielkich produkcjach kanadyjskiej telewizji.

W 1986 otrzymał pierwszą szansę zagrania w dramacie obyczajowym Youngblood, gdzie wcielił się w postać hokeisty. Dzięki tej roli producenci filmowi zaczęli interesować się jego osobą. Do Reevesa zaczynało napływać wiele ofert pracy. W niedługim czasie stworzył bardzo dobrą kreację w dramacie kryminalnym W zakolu rzeki. W 1988 r. zagrał epizodyczną rolę w głośnym filmie Stephena Frearsa Niebezpieczne związki. Rok później wystąpił w roli Teda Logana w filmie Wielkia przygoda Teda i Billa, która przyniosła mu popularność na całym świecie. Od tamtej pory jego kariera potoczyła się gładko. Wystąpił w wielu znakomitych filmach, u najlepszych reżyserów światowego kina, tworząc doskonałe kreacje, m.in. w obrazach Moje własne Idaho, Drakula, Mały Budda, Wiele hałasu o nic. W 1994 r. Reeves zagrał w produkcji, która stała się ogromnym sukcesem komercyjnym (zarobiła 121 mln. dolarów). Chodzi tu oczywiście o film Speed: Niebezpieczna prędkość. Uczynił on z Keanu niekwestionowanego gwiazdora Hollywood, a zarazem jednego z najlepiej zarabiających aktorów amerykańskich. Stworzyło mu to szansę współpracy z taką gwiazdą kina jak Al Pacino w Adwokacie diabła (1997). Rola Neo w popularnym Matrix (1999) w reżyserii braci Wachowskich sprawiła natomiast, że Keanu stał się aktorem niemal kultowym. ( Za rolę w tym filmie otrzymał 100 mln dolarów).

Keanu mówi o sobie, że jest zwykłym chłopakiem bez ojca, który ma energiczną matkę i dwie piękne siostry. Nie wspomina o popularności, jaką zyskał dzięki swemu aktorskiemu dorobkowi w latach 80. i 90. Nie lubi reporterów, ani publicznych wypowiedzi. Na pytania często odpowiada lakonicznym stwierdzeniem: "ja nic nie wiem" lub, gdy zostanie przyłapany na jakiejś sprzeczności, odpowiada "może po prostu nie wiem, co mówię".

Ale Keanu Reeves to nie tylko aktor... Jego pasją jest gra na gitarze basowej. Jest członkiem popularnego w USA zespołu Dogstar. Często wyjeżdża w trasy koncertowe, nagrywa płyty. Przez wiele lat był dumny z tego, że nie miał stałego miejsca zamieszkania, że był człowiekiem "w drodze". Przyznaje, że lubi mieszkać w hotelach, gdyż nie znosi sprzątania. Ostatnio kupił jednak posiadłość w Los Angeles: dom ma pięć łazienek, wielki pokój telewizyjny i saunę. Przed domem zasadził drzewa oliwkowe, sprowadzone specjalnie z Hiszpanii.

Jeszcze kilka lat temu Keanu był dla nastolatek tym, kim jest dla nich obecnie Leonardo DiCaprio. Wierne fanki zmartwi pewnie to, że Keanu nie wygląda teraz najlepiej. Schudł ponad 20 kg i obciął włosy. Podobno cierpi na anoreksję, brukowe gazety rozpisują się na temat AIDS...

Osobiście bardzo lubię i cenię Reeves'a i mam nadzieję, że niebawem wróci do formy i dalej będzie cieszył nas swoją wspaniałą grą! Czego życzę jemu, wszystkim jego wiernym fanom oraz miłośnikom dobrego kina.

Filmografia:

2007: Tripoli
2007: Stompanato
2006: Mare
2006: Przez ciemne zwierciadło
2006: Night Watchman
2006: Dom nad jeziorem (The Lake House) jako Alex Wyler
2005: Constantine
2005: Thumbsucker
2003: Matrix: Rewolucje
2003: Lepiej późno niż później
2003: Matrix: Reaktywacja
2003: Animatrix
2003: Mayor of the Sunset Strip
2001: Słodki listopad
2001: Matrix: Revisited
2001: Krótka piłka
2000: Obserwator
2000: Dotyk przeznaczenia
2000: Sezon rezerwowych
1999: Matrix
1999: Ja i Will
1997: Adwokat diabła
1997: Last Time I Committed Suicide
1996: Piętno Minnesoty
1996: Reakcja łańcuchowa
1995: Johnny Mnemonic
1995: Spacer w chmurach
1994: Speed: Niebezpieczna szybkość
1993: I kowbojki mogą marzyć
1993: Mały Budda
1993: Wiele hałasu o nic
1993: Freaked
1992: Drakula
1991: Na fali
1991: Captivated \'92: The Video Collection
1991: Szalona wyprawa Billa i Teda
1991: Providence
1991: Moje własne Idaho
1990: Bill & Ted\'s Excellent Adventures
1990: Ciotka Julia i skryba
1990: Kocham cię na zabój
1989: Wielka przygoda Billa i Teda
1989: Life Under Water
1989: Spokojnie, tatuśku
1988: Permanent Record
1988: Niebezpieczne związki
1988: Poprzednia noc
1988: Prince of Pennsylvania
1986: Flying
1986: W zakolu rzeki
1986: Act of Vengeance
1986: Bractwo sprawiedliwych
1986: Young Again
1986: Babes in Toyland
1986: Youngblood
1986: Pod wpływem
1985: One Step Away
1985: Miłosna terapia

Źródło: Wikipedia

Sylana




komentarze archiwalne

www.blaszanybebenek.com www.miastoaniolow.com.pl www.barbados.com.pl fahrenheit www.panoramarestauracja.pl friends www.quepasa.com.pl

: startujemy : : nocna kuchnia : : multi-medialnie : : coctail towarzyski : : newsy : : kontakt : : konkursy :

Właścicielem serwisu nocnygdansk.pl jest Agencja Reklamowa PROMONET24
Copyright - 2003-2014 - Gdańskie Vademecum Imprezowicza. Wszystkie prawa zastrzeżone